Markku Könkkölä, ProLk, ARPS, AFIAP

Soomes eelkõige loodusfotograafina tuntud ja tunnustatud Markku Könkkölä liigub ka linnamaastikul. Teda huvitavad inimese jäljed - nii heas kui halvas mõttes. Könkkölä arvates on foto parim visuaalne vahend kogetu edasiandmiseks, muutuste talletamiseks või oma arvamuse väljaütlemiseks. Parimal juhul on foto ühtaegu ajalooline dokument millestki, mis kunagi võib-olla kaob, ja teiselt poolt huvitavat elamust pakkuv kunstiteos.

”Fotografeerimine on ennekõike vahetu nägemine, asjade ja vormide omavaheliste seoste tajumine, õige hetke ja olukorra ettenägemine. Tehniline teostus on muidugi ka tähtis, aga see on kergemini äraõpitav. Fotograaf jääb fotograafiks ka siis, kui tal kaamerat parasjagu kaasas pole - ta näeb asju ikka läbi objektiivi, ” võtab Markku Könkkölä oma suhtumise fotograafiasse kokku.

Jyväskylä ülikooli IKT-keskuses peaplaneerija töötav Markku Könkkölä on pilte teinud 25 aastat, tal on olnud 22 näitust ja võrgugalerii aastast 1995. Tema pilte on eksponeeritud paljudel ühisnäitusel nii Soomes kui välismaal ning need on saanud auhinnalisi kohti. Rahvusvahelisi tiitleid on Könkköläl kaks: ARPS (Associateship of The Royal Photographic Society) aastast 1997 ja AFIAP (Artiste Federation Internationale de l’Art Photographique) aastast 2002. Könkkölä pilte on avaldatud muuhulgas mitmes ajalehes ja ajakirjas, raamatutes, reklaamides, kalendrites ja postkaartidel. Markku Könkkölä on tegutsenud mitmel ühiskondlikul ametipostil, tähtsamad on olnud töö Soome loodusfotograafide seltsi esimehena ja Soome looduskaitseseltsis riiklikke ja kohalikke ülesandeid täites.
 

Näitus Selle küla pildid oli esimest korda (pisut mahukamana kui praegune väljapanek) üleval Jyväskylä ülikooli peahoones 16.11.-13.12.2004. Jyväskylä piltidel on igapäevased vaated, mis jäävad tihti märkamata. Fotod on tehtud viimase viie aasta jooksul, kõige uuem pilt on 2004. aasta valgusfestivalist.

"Sinine hetk on väga lühike ja intensiivne - valgus muutub kogu aeg. Hea sinine valgus tekib ainult selge ilmaga, ja ühe hommikuse või õhtuse hetke jooksul jõuab pildistada vaid üht objekti. Valgusarhitektuur on kõige varjundirikkam just selle lühikese hetke jooksul, kusjuures peatselt saabuv hämarus on fotograafile armulik, sest see varjab juba ära mõned segavad detailid, " räägib Könkkölä oma fotodest.

Praegu eksponeeritud fotodest on enamik jäädvustatud diafilmile ning kaks kõige uuemat pilti on tehtud digitaalkaameraga. Kõiki fotosid on korrigeeritud, kadreeritud jne Photoshop-programmi abil, kuid värve pole muudetud ega mingeid muid sisulisi manipulatsioone tehtud. Tõmmised on tehtud IFI OnLine-teenuse kaudu.

 


Suomessa luontokuvaajana tunnetun ja tunnustetun Markku Könkkölän kuvien aiheet voi kiteyttää luonnon lisäksi ihmisen jälkiin – niin hyvässä kuin pahassakin. Könkkölän mielestä kuva visuaalisena keinona on ylivertainen tapa kertoa kokemuksista, tallentaa muutosta ja ottaa tarvittaessa kantaa. Parhaimmillaan kuva on siis dokumentti jostain kenties aikanaan katoavasta ja toisaalta myös mielenkiintoinen elämyksenä.

”Valokuvaaminen on ennen kaikkea ennakkoluulotonta näkemistä, asia- ja muotoyhteyksien oivaltamista sekä oikean hetken ja tilanteen ennakoimista. Tekninen tekeminen on toki tärkeää, mutta se on helpommin opittavissa. Kuvaaja on kuvaaja silloinkin, kun kamera ei ole mukana – ympäristöä havainnoi aina myös kuvauksen kannalta”, Könkkölä tiivistää.

Jyväskylän yliopiston Atk-keskuksessa pääsuunnittelijana työskentelevä Markku Könkkölä on kuvannut 25 vuotta, pitänyt 22 näyttelyä ja galleriaa Internetissä vuodesta 1995. Hänen kuviaan on ollut esillä monissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä sekä sijoittuneina kilpailuissa. Kansainvälisiä arvonimiä hänellä on kaksi: ARPS vuodelta 1997 ja AFIAP vuodelta 2002. Könkkölän kuvia on julkaistu mm. lukuisissa lehdissä, kirjoissa, mainoksissa, kalentereissa ja postikorteissa. Monista luottamustehtävistä tärkeimpiä ovat olleet Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n puheenjohtajuus sekä Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnalliset ja paikalliset tehtävät.
 

Tämän kylän kuvia -näyttely on ollut ensimmäisen kerran esillä hieman laajempana Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa 16.11. – 31.12.2004. Jyväskylä-kuvissa on arkipäivän näkymiä, jotka jäävät kuitenkin helposti huomaamatta. Kuvat ovat viiden viime vuoden ajalta, tuorein on syksyn 2004 valotapahtumasta.

”Sininen hetki on hyvin lyhyt ja intensiivinen – valo muuttuu jatkuvasti. Hyvä sininen valo tulee vain selkeällä säällä, ja yhden aamu- tai iltahetken aikana ennättää kuvata vain yhden kohteen. Valoarkkitehtuuri on sävykkäimmillään juuri silloin, ja alkava hämäryys on myös armahtavaa, koska se jo peittää joitain häiritseviä yksityiskohtia”, kertoo Könkkölä kuvistaan.

Nyt esillä olevista kuvista pääosa on kuvattu diafilmille – ¬ kaksi uusinta on kuvattu digitaalisella järjestelmäkameralla. Kaikille kuville on tehty tarvittavat säädöt, pölynpoistot, rajaukset yms. PhotoShop-ohjelmalla, mutta mitään sisältöä, värejä tms. muuttavia manipulointeja kuville ei ole tehty. Kuvien vedostus on tehty IFIn OnLine -palvelun kautta.

Lisätietoja:

www.kuvaaja.fi
Markku Könkkölä
konkkola@kuvaaja.fi